Cara Ajar Anak Minum Susu Pakai Botol

20121113_111913

Salam. Ini stok saya buat! Alhamdulillah banyak susu dapat. Simpan dalam plastik dan dalam botol.. Simpan dalam peti di rumah.. Simpan juga di Educare.. Jimat wang tak perlu beli susu tin yang amat mencekik darah itu~~

Punyalah mula2 cuak. Takut anak kita tak reti minum susu botol..

Last sekali call Siraj Munirah (kembar tak seibu saya). Dia beri tips.

1) Peluk anak. Terangkan “Ni susu mama.. Sedap. Sama saja rasanya cuma ni dalam botol.. Kita kena minum nanti lapar.. Mama nak kena pergi kelas lama tak sempat nak bagi susu. Minum eh.. Jangan tak minum… Sayang dia”, then cium banyak2 anak kita yang comel tu! Nanti dia dengarlah cakap kita tu..

2) Beli puting yang lembut. Cari puting sesuai.

3) Doa.

Alhamdulillah dapatlah menyesuaikan diri di Educare..

Teacher dia pun bagus. Mula2 masa dia tak nak minum botol, teacher suap pakai sudu, pujuk2.. Habis setengah botol. Bagus2. Dah nak besar dah. Nak pakai sudu~

2 thoughts on “Cara Ajar Anak Minum Susu Pakai Botol

  1. Salam, Kak Azzah.🙂 Betol-betol-betol. Slow talk dengan anak Insya Allah sangat berkesan. Insya Allah anak akan faham. Cuma mungkin ambik masa sedikit. Saya ada baca notes from FB Dr Zaahirah Mohammad (nanti boleh lah akak cari kan? :D). Dia kata, bagi ibu-ibu yang dah habis confinement then nak masuk kerja/study Kena practice bagi anak Bottle Feed, mungkin boleh start sebulan before masuk kerja. Kalau Mak/Ayah yang bagi bottle, maybe (sesetengah) baby akan refuse sebab she/he knows yang mak ayah dia still kat situ, so as if dia cakap “nak jugak direct feed”. So, mungkin boleh mintak tlg dengan mak kita/adik2/akak2. So dorang akan faham as if try soothing themselves, “mama xde gi keje, so kena minum susu mama dr bottle”. Insya Allah lama-lama anak akan faham. Kalau anak yang tiada/kurang masalah refuse2 ni, alhamdulillah.🙂 selain tu, Doa, mentally and physically prepared tu sangat lah penting.🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s